Bästa hemförsäkringen 2024

Förutom nära och kära är hemmet något av det käraste man har. Att skydda sitt hem med hjälp av en hemförsäkring är därför en självklarhet för de allra flesta. Det finns mycket att tänka på när det gäller hemförsäkringar och i den här artikeln går vi igenom alla de viktigaste punkterna du bör känna till innan du tecknar en hemförsäkring.

Bra val i juni 2024

Vi har granskat och jämfört en mängd försäkringsbolag och presenterar här vår lista över de populäraste hemförsäkringarna för juni 2024.

Bra hemförsäkring #1

På plats 1 hittar vi Hedvig.

Kundnöjdhet:

Prisvärde:

Totalt betyg:

Se pris

Bra hemförsäkring #2

På plats 2 hittar vi Gofido.

Kundnöjdhet:

Prisvärde:

Totalt betyg:

Se pris

Bra hemförsäkring #3

På plats 3 hittar vi Zmarta försäkring.

Kundnöjdhet:

Prisvärde:

Totalt betyg:

Se pris

Dessa hemförsäkringar anses bäst

Dessa hemförsäkringar anses bra

När man letar efter en hemförsäkring vill man naturligtvis ha en försäkring som ger bra skydd för ens egendom, men det är inte alltid så lätt att veta vilka försäkringsbolag som faktiskt levererar. Det finns dock flera bolag vars försäkringar har ett väldigt gott rykte så det kan vara en väldigt smart idé att starta med dessa.

Några hemförsäkringar som allmänt anses vara bland de allra bästa är Gofido, Hedvig och ICA försäkring. Här nedan följer mer information om dessa bolag.

Hedvig

Ett annat modernt försäkringsbolag som tagit stora kliv framåt på nätet är Hedvig. De erbjuder hemförsäkringar för såväl de som bor i villa som de som bor i bostadsrätt eller hyresrätt. Dessutom har de en hemförsäkring för studenter.

Hos Hedvig kan man snabbt ansöka om en hemförsäkring via deras hemsida. De erbjuder en modern och flexibel hemförsäkring där priset för försäkringen bestäms individuellt baserat på uppgifterna du lämnar om din bostad.

Något som har gjort att Hedvig blivit populärt bland de som letar efter hemförsäkringar är att de strävar efter att du som kund bara ska betala för det du behöver och få ett komplett skydd, utan att behöva betala för sådant som inte är relevant för din bostadssituation.

Fördelar

 • De har en väldigt snabb och effektiv kundtjänst.
 • Deras funktion för att teckna försäkring digitalt är väldigt smidig.
 • Erbjuder ett väldigt bra bemötande när kunder drabbats av olycksfall.

Nackdelar

 • Uppsägning kan endast göras via appen.
 • Det är svårt att få ersättning från Hedvig vid läkarbesök utomlands om läkaren inte skrivit ett detaljerat sjukintyg.
 • Vissa försäkringar hos Hedvig är dyrare än hos konkurrerande bolag.
Kundnöjdhet:
Prisvärde:
Totalt betyg:

Gofido

Gofido är ett modernt försäkringsbolag som skakat om branschen tack vare sitt nytänkande och sitt fokus på digital kundservice. De erbjuder vad de själva kallar en aktiv hemförsäkring, där du som kund själv kan välja till vad som ska ingå. Syftet med detta är att man bara ska behöva betala försäkringspremie för de saker man faktiskt äger och inte betala för sådant man ändå inte använder.

Med en hemförsäkring från Gofido så ingår ett bra basskydd. Man kan sedan själv lägga till olika saker som drulleförsäkring eller försäkra cyklar eller barnvagnar.

Om man har en villa och tecknar en hem- och villaförsäkring hos Gofido ingår alltid skydd mot brand, vattenläcka, oväder och skadegörelse. Hemförsäkringen från Gofido täcker upp de kostnader som uppstår och du får också hjälp med att skaffa en tillfällig bostad om det skulle behövas.

Med en villaförsäkring från Gofido kan man lägga till flera olika saker på tomten som då också täcks av ett fullgott skydd. Några exempel på saker man kan lägga till är växthus, pool och skydd mot hussvamp.

Fördelar

 • Det går att göra en blixtsnabb skadeanmälan via Gofidos hemsida.
 • Gofido ger kunden möjligheten att bestämma sin egen självrisk.
 • Det dyker inte upp några dolda avgifter eller extra kostnader hos Gofido.

Nackdelar

 • Premien för hyresrätter är högre hos Gofido än hos många andra försäkringsbolag.
 • Ibland är det långa väntetider för att komma i kontakt med Gofidos kundtjänst.
 • Erbjuder ingen hjälp med att säga upp kundens gamla försäkring.
Kundnöjdhet:
Prisvärde:
Totalt betyg:

Detta innebär en hemförsäkring

Detta innebär en hemförsäkring

En hemförsäkring är en försäkring som skyddar ditt hem och dina tillhörigheter i händelse av skador eller olyckor. Den är viktig eftersom ditt hem ofta är det mest värdefulla du äger. En hemförsäkring hjälper dig också att få ersättning om något händer med ditt hem eller dina saker.

En hemförsäkring kan täcka ett brett spektrum av skador och händelser som kan drabba ditt hem. Även om man helst låter bli att tänka på det, kan hemmet råka ut för saker som brand, rån, en vattenläcka, väderrelaterade skador eller till och med inbrott.

Olika hemförsäkringar kan ha täckning för olika saker, så det är alltid en bra idé att kolla igenom vad som ingår i den hemförsäkring man tänkt teckna för att få en klar bild av vad som ingår.

En hemförsäkring gäller i de flesta fall för alla som är skrivna på den adressen man har försäkrat förutsatt att alla bor i samma hushåll. Hos vissa försäkringsbolag räcker det med att alla personer i hushållet är folkbokförda på samma adress men vissa bolag kräver att alla personer som ska ingå i försäkringen namnges på försäkringsbrevet.

För bonusfamiljer med barn under 18 år och som kanske bor på adressen varannan vecka, kan det vara en bra idé att höra av sig till försäkringsbolaget och se till så att barnen namnges i försäkringsbrevet.

Något annat som är bra att veta är att en hemförsäkring täcker alla dina saker både i bostaden men även de saker du förvarar i ett källar- eller vindsförråd.

En hemförsäkring kan också ersätta en mängd andra saker som akut vård när man är på semester utomlands eller advokatkostnader om en tvist skulle uppstå, för att nämna två exempel.

Något som är bra att känna till gällande hemförsäkringar är att om du bor i en hyresrätt så behöver du bara en hyresrättsförsäkring för att skydda sakerna och möblerna i ditt hem. Hyresvärden ska ansvara för bostadens ytskikt och fasta inredning. Det innefattar såväl golv och väggar som dörrar och fönster.

Tips för att hitta den bästa hemförsäkringen

När du väljer en hemförsäkring är det viktigt att tänka på dina specifika behov och vilken budget du har. Ett bra tips för att hitta en bra och prisvärd hemförsäkring är att titta närmare på försäkringsbolag som har ett väldigt gott rykte, som till exempel ICA försäkring, Gofido eller Hedvig.

Ett försäkringsbolag som blivit väldigt populärt är Gofido som erbjuder heltäckande hemförsäkringar. Deras hemförsäkringar innehåller både skydd för bostaden och skydd mot inbrott och stöld i och utanför bostaden.

Det går också att göra många tillval med en hemförsäkring från Gofido. De erbjuder bland annat möjligheten att försäkra sitt växthus och sin pool. När du letar efter den bästa hemförsäkringen är det absolut värt att titta närmare på Gofido och deras erbjudanden.

Olika typer av hemförsäkring

Det finns många olika typer av hemförsäkringar att välja mellan. Vilken försäkring du ska välja beror på vilket typ av boende du har. Några vanliga typer av hemförsäkringar är dessa:

Villaförsäkring

En villaförsäkring är en försäkring som täcker både din villa och din tomt. Om man bor i en villa så behöver man teckna både en villaförsäkring och en hemförsäkring. Vanligtvis säljs dessa tillsammans som en villahemförsäkring, men om man vill kan man även teckna en separat villafösäkring.

Utöver skydd för villan och tomten ingår även ansvarsskydd och rättsskydd i en vanlig villaförsäkring.

Ett bra tips för alla villaägare är att ha sin villaförsäkring och sin hemförsäkring hos samma försäkringsbolag. På så vis kan man undkomma dubbla självrisker vilket man annars kan behöva betala om man har dessa försäkringar hos två olika bolag.

De flesta som tecknar en villaförsäkring gör det till villans fulla värde. Det innebär att man då har rätt till att få en ny, likvärdig villa återuppbyggd på samma grund där den nuvarande villan står om den skulle brinna ned.

Det finns även många olika tilläggsförsäkringar att utöka sin villaförsäkring med. Hos vissa försäkringsbolag, som till exempel ICA försäkring, så ingår allrisk i villaförsäkringen. Men hos vissa bolag ingår det inte, men man kan lägga till denna som en tilläggsförsäkring.

Andra vanliga tillägg till en villaförsäkring är utökad sanering, extra skydd för dyr elektronik samt skydd mot hyresbortfall ifall man skulle hyra ut sin villa.

Bostadsrättsförsäkring

En bostadsrättsförsäkring är, som namnet antyder, en försäkring som skyddar en bostadsrätt. Om man bor i en sådan måste man teckna en bostadsrättsförsäkring för att kunna ersätta skador på själva lägenheten, samt för att de flesta bostadsrättsföreningar kräver att man har en sådan försäkring.

Man behöver också ha en hemförsäkring parallellt med sin bostadsrättsförsäkring. De flesta försäkringsbolag erbjuder detta som tillägg till en redan befintlig hemförsäkring.

När man har tecknat en bostadsrättsförsäkring har man rätt till ersättning om skador uppstår inne i bostaden. En bostadsrättsförsäkring täcker bostadens golv, tak, väggar och fasta inredning. För att skydda sina egna saker i bostaden behöver man en hemförsäkring.

Hyresrättsförsäkring

En hyresrättsförsäkring är en typ av hemförsäkring som man behöver teckna om man bor i en hyresrätt.

Om du bor i en hyresrätt ansvarar hyresvärden för den fasta inredningen samt golv, väggar och tak samt ytskikt. Din hyresrättsförsäkring skyddar dina egna saker i bostaden. Försäkringen täcker saker som dina möbler, dina kläder och andra ägodelar men även pengar och värdehandlingar.

Om du skulle ha en inglasad balkong omfattas även denna i din hyresrättsförsäkring eftersom den räknas som lös egendom.

Studentförsäkring

En studentförsäkring är en hemförsäkring för studenter som har ett eget boende. Dessa försäkringar är ofta mycket prisvärda och innehåller de flesta skydd som en student kan behöva.

I de flesta fall behöver du teckna din studentförsäkring själv på din nya adress men om du skulle vara inneboende kan du dela hemförsäkring med din hyresvärd hos vissa bolag om hemförsäkringen är tecknad hos ICA försäkring.

De flesta försäkringsbolag på marknaden som erbjuder hemförsäkringar för studenter, även kallat studentförsäkring, har väldigt förmånliga villkor. Som student är dessa försäkringar verkligen värda att titta närmare på. En hemförsäkring för studenter inkluderar i regel alla skydd en student behöver.

Precis som en vanlig hemförsäkring så skyddas ditt hem och dina saker från allt från olyckor till stölder. Skydd ingår också om din bostad skulle drabbas av en brand eller en vattenläcka.

De flesta studentförsäkringar innehåller också ett reseskydd. Standarden när det gäller reseskydd inom ramen för studentförsäkringar är att dessa gäller i upp till 45 dagar.

Fritidshusförsäkring

Detta är en typ av försäkring för alla typer av hus och stugor som man inte är permanent bosatt i. Ett fritidshus omfattas inte av den hemförsäkring som man har för bostaden där man är permanent bosatt, utan man behöver teckna en separat fritidshusförsäkring för sitt fritidshus.

Denna typ av försäkring skyddar huset eller stugan om byggnaden skadas av sådant som brand, vattenläckage, skadegörelse eller skadedjur. Om man har flera byggnader på samma tomt som sitt fritidshus, till exempel en friggebod, ett förråd eller en fristående bastu, så kan dessa byggnader också omfattas av fritidshusförsäkringen.

Hos vissa bolag rymmer en fritidshusförsäkring flera andra saker. Ett exempel på det är att skydd för en roddbåt på upp till fem meters längd omfattas av en fritidshusförsäkring hos ICA försäkring.

Drulleförsäkring

En drulleförsäkring, även kallat allriskförsäkring, är en försäkring som täcker saker som du kan råka ut för eller orsaka själv som inte omfattas av en vanlig hemförsäkring. Viktigt att notera är att många försäkringsbolag erbjuder drulle i sin hemförsäkring – bland annat ICA försäkring och Hedvig – medan man hos många andra bolag behöver välja drulle som tillägg.

En drulleförsäkring kan ge ersättning för sådant som kan hända om man har otur i vardagen. Om du skulle tappa mobiltelefon i marken och få en spricka i skärmen eller tappa din plånbok på stan kan en drulleförsäkring täcka detta.

Saker att tänka på när du tecknar en hemförsäkring

Saker att tänka på när du tecknar en hemförsäkring

Det finns ett antal saker som är viktiga att kolla upp innan du tecknar en hemförsäkring. Det viktigaste av allt är att fatta beslutet att faktiskt skaffa en hemförsäkring. Det finns ännu ingen lag i Sverige som säger att man måste ha en hemförsäkring.

Men om man inte har en och ens hem råkar ut för skador så kan kostnaderna för att reparera dessa bli skyhöga om man inte har någon hemförsäkring.

När du har bestämt dig för att teckna en hemförsäkring är nästa steg att fundera kring vilket försäkringsbolag du vill teckna din hemförsäkring hos. Ett bra tips för att hitta en bra hemförsäkring är att börja med att titta närmare på vilka erbjudanden som finns hos de bolag som allmänt anses erbjuda de bästa hemförsäkringarna. Dessa bolag får ofta höga betyg och positiva omdömen i recensioner på nätet, som till exempel Gofido, ICA försäkring eller Hedvig.

När du har jämfört olika försäkringsbolag och deras erbjudanden kan det vara en bra idé att fundera kring vad som är viktigt för dig, samt hur stor budget du har. Om det till exempel är väldigt viktigt att ha med ett reseskydd i din hemförsäkring så kan det vara bäst att välja en hemförsäkring där detta skydd ingår.

Tips för att få en billigare hemförsäkring

Det finns en hel del saker du kan göra för att få en billigare hemförsäkring. En åtgärd som är enkel är att försöka minska risken för skador på ditt hem, till exempel genom att installera en brandvarnare eller ett larm.

Vilka hemförsäkringar som anses vara de bästa beror på vad du letar efter och vilka behov du har. Det finns många bra försäkringsbolag att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilken försäkring som är bäst. Ett bra sätt att hitta ett försäkringsbolag som erbjuder en hemförsäkring som både är prisvärd och bra är att börja titta bland de bolag som får högst betyg i olika recensioner på nätet.

Bolag som ofta rankas i topp när det gäller hemförsäkringar är Gofido, ICA försäkring och Hedvig, för att nämna några.

Om du redan har en hemförsäkring men vill byta till en ny, till exempel om du har fått bättre villkor hos Gofido eller Hedvig, så är det viktigt att avsluta din gamla försäkring innan du tecknar en ny.

Ett annat tips för att få en billigare hemförsäkring är att titta runt bland de försäkringar som finns och se om det finns någon hemförsäkring som passar dig bättre. Om du betalar för exempel reseskydd eller drulle men aldrig använder det kan det vara möjligt att hitta en hemförsäkring som är billigare där dessa två skydd inte ingår.

Saker att tänka på när du byter hemförsäkring

Om du vill byta hemförsäkring är det viktigt att känna till att de flesta hemförsäkringar tecknas på ett år i taget. Detta innebär att hemförsäkringen i princip har ett års bindningstid och du kan normalt bara välja att avsluta din hemförsäkring på årsförfallodagen.

Det första steget för att byta hemförsäkring är att kontakta ditt nuvarande bolag och meddela att du vill säga upp din försäkring. Försäkringsbolaget kan då ge dig information om vilket datum försäkringen slutar gälla.

När du vet vilket datum din hemförsäkring upphör kan du teckna en ny hemförsäkring hos det försäkringsbolag som du har valt. Du kan då välja samma datum som startdatum för din nya hemförsäkring. På så vis slipper ditt hem stå oförsäkrat under tiden som bytet pågår.

När du tecknar en hemförsäkring hos ett nytt bolag så erbjuder sig vissa bolag att ta hand om kontakten med ditt nuvarande försäkringsbolag och ta hand om flytten. Det kan vara värt att ha i åtanke och kolla upp när du vill byta hemförsäkring.

När det gäller tilläggsförsäkringar till en hemförsäkring är det betydligt lättare att lägga till och ta bort tillägg. Vissa bolag, som Hedvig och Gofido, erbjuder sina kunder möjligheten att göra detta digitalt. Som kund kan man då själv gå in via en app och lägga till eller plocka bort tillägg från sin hemförsäkring.

Något som är värt att ha i åtanke är att många försäkringsbolag erbjuder mängdrabatt om du samlar dina försäkringar hos dem. Väljer du till exempel att teckna din hemförsäkring hos ett bolag där du redan har din bilförsäkring kan detta ge rabatt. Notera dock att långt ifrån alla försäkringsbolag erbjuder mängdrabatter, samt att även om ett bolag erbjuder mängdrabatt så behöver inte det innebära att de har det bästa erbjudandet för dig totalt sett.

En annan sak som är bra att ha i åtanke när du ska byta hemförsäkring är att du alltid har 14 dagars ångerrätt om du köper en försäkring på distans, det vill säga på nätet eller via telefon. Ångerrätten innebär att du har möjlighet att häva köpet inom den angivna tiden. Om du redan har betalat pengar för försäkringen så har du rätt att få tillbaka dem, med undantag för avdrag för den tid som försäkringen har gällt.

Så mycket kostar en hemförsäkring i snitt

Så mycket kostar en hemförsäkring i snitt

Innan man tecknar en hemförsäkring vill man gärna veta vad kostnaden kommer att bli. Exakt vad en hemförsäkring kostar varierar mellan olika försäkringsbolag och vilken typ av bostad man ska försäkra.

Priset på en hemförsäkring är i snitt 2 004 kronor per år, enligt siffror från 2020. Det betyder att en hemförsäkring kostar runt 167 kronor i månaden. Men priset varierar mycket från person till person och det skiljer sig också mycket beroende på vilken boendeform man har. För en villaförsäkring så ligger snittpriset på mellan 5000 och 6000 kronor per år.

Att en hemförsäkring ändå är en relativt billig typ av försäkring är en stor anledning till varför omkring 97 procent av alla svenskar har en hemförsäkring. Det är heller ingen överdrift och säga att det är dumsnålt att inte teckna en hemförsäkring.

Priset på en hemförsäkring är en väldigt liten kostnad i jämförelse med vad kostnaderna kan bli för att reparera det skador som uppkommit. Det kan bli en oerhört dyr historia och få väldiga konsekvenser.

Tillägg som kan vara bra till en hemförsäkring

Oavsett vilken typ av boende man har så kan det vara bra att lägga till vissa tillägg till sin hemförsäkring. Tilläggen finns för att du som kund ska kunna inkludera allt du tycker är viktigt i din hemförsäkring.

Här är några vanliga tillägg som kan vara bra att fundera kring när du ska teckna en hemförsäkring.

Allrisk

En allriskförsäkring för lösöre kallas ibland också för en drulleförsäkring. Det är det klart mest populära tillägget som man kan välja till på sin hemförsäkring. Tillägget allrisk skyddar ofta viktiga ägodelar som man har i hemmet som telefoner, datorer, klockor och smycken. Med allrisk kan du ofta få ersättning även om du själv skulle orsaka skadan. Om du skulle tappa din mobil i golvet så att den går sönder så kan du få ersättning om du har tecknat tillägget allrisk.

Normalt sett ingår en låg självrisk. Hos de flesta försäkringsbolag är den omkring 500 eller 1000 kronor.

Värt att notera är att tillägget allrisk ingår i vissa hemförsäkringar. Hedvig och ICA försäkring är två försäkringsbolag som erbjuder hemförsäkringar där allrisk ingår i basutbudet.

Identitetsskydd

Detta tillägg som också kallas för id-skydd har blivit allt vanligare de senaste åren i takt med att id-bedrägerierna på internet har blivit allt fler. Detta tillägg inkluderar skydd om någon skulle kapa din identitet. De flesta bolag som har identitetsskydd i sitt utbud erbjuder också snabb hjälp ifall en bedragare skulle kapa din identitet.

Ett bolag som erbjuder identitetsskydd är Gjensidige. Om man lägger till ett id-skydd till sin hemförsäkring hos Gjensidige så erbjuder bolaget hjälp med att begränsa skadans omfattning. Försäkringen täcker också eventuella kostnader för juridisk rådgivning.

Olycksfall

Detta är ett tillägg som ger ersättning för skador och vård om du eller någon i din familj råkar ut för en olycka. Ett bolag som har ett bra olycksfallstillägg är Hedvig som där kunden kan få upp till en miljon kronor i ersättning för skador och förlorad arbetsförmåga.

Frågor och svar om hemförsäkringar

Frågor och svar om hemförsäkringar

Hur hittar jag den bästa hemförsäkringen?

Det gör du genom att fundera kring vad som är viktigt för dig när du ska teckna en hemförsäkring och genom att jämföra olika hemförsäkringar med varandra. Ett bra tips kan vara att kolla in olika försäkringar som fått höga betyg som till exempel Hedvig, ICA försäkring eller uppstickaren Gofido.

Går det att teckna hemförsäkring om jag bor i en studentbostad?

Ja, i princip alla försäkringsbolag som erbjuder hemförsäkringar erbjuder även hemförsäkringar för studentbostäder.

Vad brukar ingå i en hemförsäkring?

En vanlig hemförsäkring brukar täcka för många olika typer av skador och oförutsedda händelser, till exempel brand eller vattenläckage men även rån och inbrott. Även reseskydd är något som brukar ingå i en bra hemförsäkring.

Vad betyder självrisk?

Självrisk är den del av skadekostnaden som försäkringstagaren själv behöver betala. Självrisk finns i de flesta hemförsäkringar och i vissa fall kan du själv välja vilken nivå på självrisken du vill ha. Desto högre självrisk du väljer, desto lägre blir kostnaden för din hemförsäkring.

Vilka faktorer påverkar priset på en hemförsäkring?

Priset varierar beroende på vilken typ av bostad du har och på vilken typ av hemförsäkring du väljer. Behöver du sen lägga till saker utöver skydd av egendom, reseskydd och överfallsskydd påverkar detta det totala priset på hemförsäkringen.

Vilka olika typer av hemförsäkringar finns det?

Det finns många olika typer av hemförsäkringar att välja mellan. Bland annat villaförsäkring, fritidshusförsäkring, bostadsrättsförsäkring, hyresrättsförsäkring och försäkring för en studentbostad.

Måste jag ha en hemförsäkring?

Nej, det finns ingen lag i Sverige som anger att man måste ha en hemförsäkring. Däremot är det en väldigt bra idé att ha en sådan ifall ens hem skulle drabbas av skador eller inbrott. Omkring 97 procent av alla svenskar har en hemförsäkring, vilket antyder att många tycker att det är en bra idé.

Ingår reseskydd i min hemförsäkring?

Det beror på hos vilket bolag du har tecknat din hemförsäkring. Hos vissa bolag som ICA försäkring ingår ett reseskydd i upp till 60 dagar i hemförsäkringen. Hos andra bolag kan du behöva välja reseskydd som ett tillägg.

Försäkringsbolag vi jämför