Bästa MC-försäkringen 2024

Att investera i en motorcykel är att investera i ökad frihet och livskvalitet. Som MC-förare vill man givetvis kunna fokusera på att susa fram längs vägarna och kunna lämna alla sina bekymmer bakom sig. Ett bra komplement till den känslan är att teckna en passande MC försäkring.

Bra val i juni 2024

Hitta de bästa och populäraste MC-försäkringarna och mopedförsäkringarna för juni 2024.

Även moped

Bra försäkring för MC & moped #1

På plats 1 hittar vi ICA Försäkring som jämför åt dig.

Kundnöjdhet:

Prisvärde:

Totalt betyg:

Se pris

Dessa företag erbjuder bäst försäkring för MC

Dessa företag erbjuder bra försäkring för MC

När det kommer till att hitta den bästa MC försäkringen, finns det en handfull försäkringsbolag som sticker ut som bra val och som har fått många positiva recensioner från kunder som tecknat en MC försäkring.

ICA Försäkring

ICA försäkring erbjuder en MC försäkring som går att välja som hel-, halv- eller trafikförsäkring. Ledordet för MC försäkringarna från ICA försäkring är att kunden ska få ett bra skydd till ett bra pris och detta har ICA försäkring verkligen lyckats med.

Med en MC försäkring från ICA försäkring så hittar man en försäkring som gäller såväl för lätt som tung MC. En stor fördel med ICA försäkring är att man slipper självrisken för stöld om man har utrustat sin motorcykel med en spårsändare.

Något som är unikt med en MC försäkring från ICA försäkring är att en den fungerar som en så kallad årsförsäkring. Det innebär att man som MC-ägare betalar en mindre avgift under de månader på året då en motorcykel används mer sällan och mer under sommarmånaderna. Man får alltså en billigare försäkring sett över ett helt år medan skyddet hela tiden är detsamma.

Fördelar

  • De erbjuder ett stort utbud av olika försäkringar.
  • De har fina erbjudanden för kunder som är stammisar på ICA.
  • De har en proffsig och tydlig hemsida med massor av information.

Nackdelar

  • Svårt att komma i kontakt med kundtjänst för frågor om djurförsäkring och båtförsäkring.
  • Höjer ofta premien för kunder som drabbats av skador eller olyckor.
  • Har fått negativ kritik för att utbetalningar dröjer länge.
Kundnöjdhet:
Prisvärde:
Totalt betyg:

Därför är en MC försäkring viktig för alla med motorcykel

Därför är en MC försäkring viktig för alla med motorcykel

För alla som har en motorcykel gäller samma sak för alla som har en bil – enligt lag måste man minst ha en trafikförsäkring för att få köra MC. De flesta som tecknar en MC försäkring väljer dock oftast en halv- eller helförsäkring.

En trafikförsäkring ger vanligtvis bara ersättning för personskador som drabbar förare eller passagerare samt skador på andras egendom, exempelvis vid en trafikolycka. En trafikförsäkring täcker dock inte skador som uppstår på din motorcykel.

Med en vanlig halvförsäkring för MC ingår betydligt fler skydd än i en trafikförsäkring. Ett försäkringsbolag som har en populär halvförsäkring för MC är ICA försäkring. I deras halvförsäkring ingår bland annat skydd mot brand och skador samt skydd mot stöld och stöldförsök. Om man har en spårsändare inmonterad på sin motorcykel slipper man betala självrisken om ens motorcykel blir stulen med ICA försäkrings halvförsäkring för MC.

Det mest omfattande skyddet får man om man tecknar en helförsäkring. En vanlig helförsäkring innefattar alla skydd som redan ingår i en trafik- eller halvförsäkring samt några ytterligare skydd. Hos försäkringsbolaget Gjensidige ingår saker som skydd vid dikeskörning, kollision och vältning i deras helförsäkring för MC.

Detta brukar ingå in en bra MC försäkring

Det finns flera saker som brukar ingå i en bra MC försäkring. Dessa saker kan vara värda att hålla utkik efter när du själv letar efter en MC försäkring och funderar på hos vilket bolag du ska teckna din försäkring.

I så gott som alla MC försäkringar, oavsett om du väljer en trafik-, halv- eller helförsäkring, ska det ingå ett basskydd som ersätter personskador på förare, passagerare och utomstående vid en trafikolycka samt skador på annans egendom som man orsakar med sin MC. Med annans egendom menas bilar och motorcyklar men också saker som staket och byggnader, om man exempelvis har råkat köra in i en sådan.

Många bra MC försäkringar täcker också skydd vid glasskador, men hos de flesta bolagen måste du ha tecknat minst en halvförsäkring för att detta ska ingå.

Hitta en MC försäkring som passar din budget

När det gäller olika MC försäkringar som finns på marknaden så är skillnaderna i pris relativt stora. Ett bra sätt att hitta en MC försäkring som passar din budget är att titta efter priser hos försäkringsbolag som är populära och har ett gott rykte när det gäller MC försäkringar.

Hos dessa bolag kan du få ett prisförslag direkt på deras hemsida. Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret på respektive hemsida samt ha ditt registreringsnummer tillgängligt.

Dessa försäkringsbolag erbjuder individuellt satta priser på sina MC försäkringar och du kan se ditt prisförslag direkt på deras hemsida. Att jämföra olika bolag och deras prisförslag är ett bra sätt att hitta en MC försäkring som passar din budget.

Viktiga saker att ha koll på när du tecknar en MC försäkring

Det finns flera saker som är viktiga att ha koll på när du ska teckna en MC försäkring. Det första är att fundera kring vilken typ av MC försäkring du vill ha. Om du har en gammal motorcykel som kanske inte är värd speciellt mycket kanske det är bäst att hålla kostnaderna nere och nöja sig med en trafikförsäkring.

Om du har en nyare eller dyrare motorcykel eller använder din motorcykel ofta under årets varmare månader kan det vara en bättre idé att välja en halv- eller helförsäkring även om kostnaden blir något dyrare.

Utöver att bestämma vilken typ av MC försäkring du vill teckna är det viktigt att ha koll på försäkringsbolagens erbjudanden. Två saker som är bra att kolla upp är vilka premier de har samt vilka villkor de erbjuder.

Det kan också vara bra att ha koll på vilka eventuella tilläggsförsäkringar eller förmåner som finns. Ett bra exempel är att du slipper självrisken hos ICA försäkring om din motorcykel om du har installerat en spårsändare och din motorcykel skulle bli stulen.

Ytterligare en sak som är bra att ha koll på är om det försäkringsbolag som du vill teckna din MC försäkring hos erbjuder några mängdrabatter. Vissa bolag erbjuder lägre premier om du exempelvis tecknar både din hemförsäkring och din MC försäkring hos dem.

Tips för att få den billigaste MC försäkringen

Det finns flera saker du kan göra för att få den billigaste MC försäkringen. Ett riktigt bra tips är att teckna din MC försäkring hos ett bolag som erbjuder en så kallad årsförsäkring. Detta är en försäkring med ett säsongsanpassat pris.

Ett försäkringsbolag som erbjuder en årsförsäkring är ICA försäkring. Om du tecknar en sådan betalar du en mindre premie under vintern då din motorcykel inte används så ofta. Skyddet är dock fortfarande lika omfattande även under de perioder då du betalar mindre.

Viktigt att tänka på när du byter MC försäkring

Att byta försäkringsbolag för sin MC försäkring är en relativt enkel process, men det finns några saker som du måste och bör tänka på. Säg att du har hittat ett bolag med ett gott rykte och som erbjuder en förmånlig och bra MC försäkring, till exempel Svedea.

Först och främst behöver du se till att teckna en försäkring hos det nya försäkringsbolaget och se till så att du överlämnar all nödvändig information om dig, din motorcykel samt din nuvarande MC försäkring. Det nya försäkringsbolaget kontaktar sedan ditt gamla försäkringsbolag och hjälper dig med att genomföra bytet.

För din del är det viktigt att kolla upp om din gamla MC försäkring har någon bindningstid eller några regler för återbetalning. Normalt sett ska det inte vara några konstigheter. När uppsägningstiden för din gamla MC försäkring har löpt ut ska din nya MC försäkring kicka igång automatiskt. Din motorcykel är på så sätt aldrig oförsäkrad.

En MC försäkring som täcker skador på lack och kaross

En vagnskadeförsäkring är en typ av tillägg till din vanliga MC-försäkring och syftar till att täcka skador på kaross och lack på din motorcykel. Dessa skador kan uppstå av många anledningar, såsom väderrelaterade skador, skador orsakade av andra fordon eller skador orsakade i olyckor som du är inblandad i.

En vagnskadeförsäkring täcker vanligtvis reparationer av skador på karossen och lacken, inklusive sådant som reparation av buller, reparation av skrapmärken och reparation av skador orsakade av hårda föremål som stenar eller pinnar. Vagnskadeförsäkringen kan också täcka kostnaden för lackering och reparation av karossen.

Fördelen med att inkludera en vagnskadeförsäkring i din MC-försäkring är att det ger ett extra skydd för din motorcykel. Om skador uppstår på karossen eller lacken på din motorcykel, kan det vara dyrt att reparera det på egen hand. Med en vagnskadeförsäkring, får du hjälp med att betala för reparationerna och kan undvika att behöva betala ut ur egen ficka.

En vagnskadeförsäkring kan också vara bra om du äger en dyrare motorcykel eller om din motorcykel har en unik eller svårfunnen kaross och lack. Detta kan göra det svårt och dyrt att hitta ersättningsdelar och reparationer.

Frågor och svar om MC-försäkringar

Frågor och svar om MC-försäkringar

Vad är en MC försäkring?

En MC försäkring är en försäkring som skyddar dig mot ekonomiska förluster om du skulle skada dig själv, andra människor eller egendom med din motorcykel.

Vad täcker en MC försäkring?

En MC försäkring kan täcka ett brett spektrum av skador och händelser, inklusive skador på din egen motorcykel, skador på andras egendom, personskador samt dödsfall eller invaliditet som ett uppstått i samband med en trafikolycka.

Varför är det viktigt att ha en MC försäkring?

Det är viktigt med en MC försäkring eftersom det kan bli en väldigt dyr historia att betala för skador eller skadestånd om du inte har en försäkring. En försäkring kan också hjälpa till med att täcka kostnaderna för reparationer av din motorcykel om den skadas i en olycka.

Hur väljer jag rätt MC försäkring för mig?

Jämför olika försäkringsbolag och deras erbjudanden. Tänk på vad som är viktigt för dig och se efter vilka tillägg eller tillval som finns tillgängliga. Var också noga med att kolla upp vilka villkor och begränsningar som gäller för försäkringen.

Vad bör jag tänka på när jag tecknar en MC försäkring?

Kolla upp all information om försäkringen och läs på om vilka villkor som gäller. Det är också bra att kolla upp om det finns några bonusar eller rabatter som du kan ta del av.

Slipper jag självrisk på min MC försäkring om jag har en spårsändare?

Ja, hos vissa försäkringsbolag som till exempel ICA försäkring behöver du inte betala någon självrisk vid stöld om din motorcykel är utrustad med en spårsändare.

Gäller min MC försäkring om jag åker utomlands med min motorcykel?

Det beror på vilket försäkringsbolag du har tecknat din MC försäkring hos. Med en MC försäkring hos Svedea så gäller försäkringen om man åker motorcykel i något EES-land, det vill säga hela EU samt Island, Liechtenstein och Norge.

Vad händer om jag inte uppfyller villkoren för min MC försäkring?

Om du inte uppfyller villkoren för din försäkring kan det leda till att din försäkring inte gäller vid en skada eller olycka, eller att du får betala en högre självrisk.

Försäkringsbolag vi jämför