Bästa bilförsäkringen 2024

När man äger en bil måste man ha en bilförsäkring. Men vilken försäkring är egentligen bäst och vilken försäkring passar just dig? Här finns det många faktorer som spelar in! Att hitta en bra bilförsäkring som passar kan vara en jobbig process som tar både tid och ork. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta för att på bästa och enklaste sätt hitta en bilförsäkring som passar just dig.

Bästa val i april 2024

Vi har granskat och jämfört en mängd försäkringsbolag och presenterar här vår lista över de bästa bilförsäkringarna för april 2024.

Bästa bilförsäkring #1

På plats 1 hittar vi Hedvig.

Kundnöjdhet:

Prisvärde:

Totalt betyg:

Se pris

Bästa bilförsäkring #2

På plats 2 hittar vi ICA Försäkring.

Kundnöjdhet:

Prisvärde:

Totalt betyg:

Se pris

Bästa bilförsäkring #3

På plats 3 hittar vi Gjensidige.

Kundnöjdhet:

Prisvärde:

Totalt betyg:

Se pris

Dessa företag erbjuder bäst bilförsäkring

Dessa företag erbjuder bäst bilförsäkring

När det kommer till att hitta den bästa bilförsäkringen finns det många olika försäkringsbolag att välja mellan. Det finns dock vissa som har ett mycket bättre rykte än andra. De bolag som har absolut bäst rykte är Hedvig, ICA försäkring, Gofido, evoli, Gjensidige, Svedea och OKQ8 försäkring. Här nedan följer mer information om dessa försäkringsbolag och deras bilförsäkringar.

Hedvig

Hedvig är ett modernt försäkringsbolag som seglat upp som en komet på marknaden. De utmanar branschens etablerade bolag genom att tänka nytt och satsa stenhårt på att vara bra på det digitala.

Hedvig erbjuder alla bilägare möjligheten att se sitt pris direkt på hemsidan eller i appen. För att göra det behöver man bara fylla i sitt registreringsnummer samt information om sin bil. Detta moderna sätt att presentera sina erbjudanden har gjort Hedvig till ett väldigt populärt försäkringsbolag bland svenska bilägare.

Något annat som utmärker Hedvigs bilförsäkringar är att man kan teckna dessa helt utan bindningstid. Hos många andra försäkringsbolag tecknar man sin bilförsäkring på årsbasis och måste vänta till förfallodagen om man skulle vilja byta bilförsäkring, men hos Hedvig kan man alltså göra det omedelbart.

Hedvig erbjuder tre olika bilförsäkringar. Den minsta är en trafikförsäkring som innehåller skydd mot personskador och skador på annans egendom. De erbjuder också en halvförsäkring där skydd mot saker som stöld, inbrott, brand och glasskador ingår. I halvförsäkringen ingår också räddningsskydd och hjälp med bärgning om det skulle behövas.

I helförsäkringen hos Hedvig ingår allt som trafikförsäkringen och halvförsäkringen redan täcker. Dessutom tillkommer ett skydd för vagnskador.

Något som är unikt med Hedvig är att kristerapi ingår om man har tecknat en hel- eller halvförsäkring. Detta är ett skydd som hjälper dig och eventuella passagerare att behandla psykisk ohälsa om detta skulle behövas till följd av att ni varit med om en trafikolycka eller blivit utsatta för rån.

I kristerapin ingår behandling av legitimerad psykolog i Sverige. Hedvig står för max tio terapisessioner per person som omfattas av försäkringen. Skyddet för krishjälp räcker i maximalt 12 månader och du som kund behöver inte betala någon självrisk för det.

Fördelar

  • De har en väldigt snabb och effektiv kundtjänst.
  • Deras funktion för att teckna försäkring digitalt är väldigt smidig.
  • Erbjuder ett väldigt bra bemötande när kunder drabbats av olycksfall.

Nackdelar

  • Uppsägning kan endast göras via appen.
  • Det är svårt att få ersättning från Hedvig vid läkarbesök utomlands om läkaren inte skrivit ett detaljerat sjukintyg.
  • Vissa försäkringar hos Hedvig är dyrare än hos konkurrerande bolag.
Kundnöjdhet:
Prisvärde:
Totalt betyg:

ICA Försäkring

ICA försäkring är ett populärt försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar till bra priser. Precis som hos Hedvig kan du hitta trafik-, halv- och helförsäkring hos ICA försäkring. Något som är unikt med ICA försäkring är att de lovar sina kunder att inte höja priset under de första fem åren. Man får alltså behålla sitt ursprungliga pris i fem år, förutsatt att man inte får någon skada under den perioden.

När man tecknat en försäkring hos ICA försäkring kan man också välja till ett antal populära tillval. Ett sådant är tillvalet Hyrbil som innebär att man får ersättning om ens försäkrade bil drabbats av en skada man medan den repareras behöver hyra en hyrbil. Med detta tillval får du ersättning för 75 procent av dygnskostnaderna samt kilometerkostnaderna för en hyrbil. Viktigt att notera är att man behöver stå för bränslekostnaderna själv.

ICA försäkrings assistanstillägg är också populärt. Den största anledningen till de är att de erbjuder hjälp på vägen inom en timme om man skulle behöva det oavsett orsak. Med detta tillägg har du rätt till hjälp för saker som bensinstopp, att batteriet blir urladdat, maskinfel eller om du helt enkelt har råkat låsa in dina nycklar i bilen.

Ett annat tillägg som är populärt är ICA försäkrings självriskskydd. Detta skydd kan minska självrisken för vagnskador eller ersätta hela självrisken. Något som gör att detta skydd är så populärt är att det gäller även om man skulle hamna i en kollision utomlands. Ett perfekt skydd för alla som planerar en bilsemester utomlands, med andra ord!

Fördelar

  • De erbjuder ett stort utbud av olika försäkringar.
  • De har fina erbjudanden för kunder som är stammisar på ICA.
  • De har en proffsig och tydlig hemsida med massor av information.

Nackdelar

  • Svårt att komma i kontakt med kundtjänst för frågor om djurförsäkring och båtförsäkring.
  • Höjer ofta premien för kunder som drabbats av skador eller olyckor.
  • Har fått negativ kritik för att utbetalningar dröjer länge.
Kundnöjdhet:
Prisvärde:
Totalt betyg:

Gjensidige

Gjensidige är ett försäkringsbolag som erbjuder trafik-, halv- och helförsäkring samt ett pluspaket där kunden själv kan lägga till många olika populära tillägg. Något som gör att Gjensidige sticker ut från mängden är att de erbjuder fler tillägg än många andra försäkringsbolag.

Hos Gjensidige kan man bland annat lägga till ett skydd mot parkeringsskador. De erbjuder också skydd mot djurkollision och skadegörelse. När det gäller skadegörelse kan du som kund få ut maximalt 6000 kronor i ersättning, förutsatt att kostnaderna för reparation är större än 1000 kronor.

Fördelar

  • Erbjuder många olika försäkringar.
  • Kundtjänst har öppet även på lördagar.
  • Snygg och tydlig hemsida som gör det enkelt att hitta rätt försäkring.

Nackdelar

  • Skadehanteringen kan upplevas som långsam.
  • Vissa försäkringar är relativt dyra jämfört med hos konkurrerande försäkringsbolag.
  • Väntetiderna när man kontaktar Gjensidige via telefon kan vara långa.
Kundnöjdhet:
Prisvärde:
Totalt betyg:

Gofido

Gifido samarbetar med Eir Försäkring som försäkringsgivare. När du väljer Gofido får du en försäkring som är skräddarsydd efter dina behov och ditt fordon. Här finns flera olika alternativ att välja mellan som trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring samt olika tilläggsförsäkringar. Det är viktigt att nämna att försäkringen inte gäller för fordon vars totalvikt överstiger 3500 kg, släpvagnar, husvagnar eller husbilar.

Försäkringen täcker en rad olika skador och situationer beroende på vilke nivå du väljer, så som maskinskada, stöld och brand. Försäkringen gäller även i de länder som är anslutna till det så kallade Gröna kort-systemet.

När det kommer till självrisk varierar den beroende på vilken typ av försäkring du har valt. Grundläggande självrisker kan exempelvis vara 1500 kr för trafikförsäkring och upp till 2000 kr för glas vid byte av ruta.

Fördelar

  • Flexibilitet i val av försäkring gör att du kan skräddarsy en lösning som passar just dig.
  • Välj från grundläggande trafikförsäkring till mer omfattande alternativ som helförsäkring.
  • Om du drabbas av en olycka erbjuder Gofido kristerapi vid maximalt 10 terapitillfällen per försäkrad.

Nackdelar

  • Försäkringen har begränsningar för vilka typer av fordon den gäller för.
  • Om du inte följer säkerhetsföreskrifterna kan ersättningen minskas eller helt utebli.
  • Det finns en risk för minskad ersättning om de uppgifter du lämnar är felaktiga eller ofullständiga.
Kundnöjdhet:
Prisvärde:
Totalt betyg:

OKQ8 Försäkring

Den största fördelen med att teckna en bilförsäkring hos OKQ8 försäkring är att de erbjuder ett väldigt bra tilläggspaket kallat BackUp Plus. I detta tillägg ingår i princip skydd mot allt som skulle kunna hända längs vägen. BackUp Plus täcker också sådant som stöld, motorskador eller sanering av tanken om du skulle råka tanka i fel drivmedel.

För att få teckna BackUp Plus behöver man först ha en halv- eller helförsäkring hos OKQ8 försäkring.

Fördelar

  • Ett stort och välkänt bolag som erbjuder trygghet.
  • Kunder kan få flera förmåner hos OKQ8, till exempel när de tankar.
  • Erbjuder försäkringar till bra priser.

Nackdelar

  • Erbjuder ingen hemförsäkring.
  • Erbjuder inga försäkringar för husdjur.
  • Har ingen chatt för kunder som vill ha snabb hjälp.
Kundnöjdhet:
Prisvärde:
Totalt betyg:

Svedea

Svedea erbjuder en av marknadens bästa helförsäkringar där många saker som andra försäkringsbolag säljer som tillägg ingår i helförsäkringen. Detta gäller bland annat vagnskada, djurkollision och skadegörelse.

Svedea har också enligt SKI haft Sveriges nöjdaste kunder fyra år i rad, så det är lätt att förstå varför de är så populära när det gäller bilförsäkringar.

Fördelar

  • Erbjuder ett stort utbud av försäkringar.
  • Har en enkel och stilren hemsida där det är lätt att hitta information.
  • Deras kundtjänst är ofta tillgänglig och det går snabbt att få svar från dem.

Nackdelar

  • Erbjuder ingen hemförsäkring.
  • Medarbetarna i chatten har inte full koll på alla försäkringar.
  • Vissa försäkringar är relativt dyra jämfört med liknande försäkringar hos konkurrenter.
Kundnöjdhet:
Prisvärde:
Totalt betyg:

En bilförsäkring är viktig för alla som äger en bil

En bilförsäkring är viktig för alla som äger en bil

En bilförsäkring skyddar dig mot ekonomiska förluster om din bil skadas eller blir stulen. Försäkringen kan också ge ersättning om du själv skadas eller om dödsfall sker i samband med en olycka med din bil.

En bilförsäkring är viktig eftersom det ofta kan vara svårt och väldigt dyrt att betala för de skador eller förluster som uppstår på grund av en olycka. Dessutom är det lag på att ha bilförsäkring.

Genom att teckna en bilförsäkring kan du vara säker på att du har ett ekonomiskt skydd om något skulle hända med din bil eller om du olyckligtvis skulle orsaka en olycka med personskada eller skada någons egendom.

Vad täcker en bilförsäkring och vilka skydd ingår?

Om du skulle råka ut för en skada eller olycka i trafiken hjälper en bilförsäkring med ekonomisk ersättning. Det finns flera olika typer av bilförsäkring och det kan vara bra att känna till vad de har gemensamt samt vilka skillnader som finns dem emellan.

Man kan dela upp bilförsäkringen i hel, halv eller trafikförsäkring, där helförsäkringen är den mest omfattande försäkringen. I en helförsäkring ingår det skydd för plåtskador, till exempel vid krock, kollision eller extremt väder.

I en halvförsäkring ingår bland annat ersättning för stöld, brand och rättsskydd. Trafikförsäkringen ersätter alla personskador och sakskador som du har orsakat med din bil, men trafikförsäkringen ersätter inte skador på din egen bil.

I en helförsäkring ingår den ersättning och alla dessa skydd som inkluderas i trafik- och halvförsäkringen. Med en helförsäkring får man alltså det bästa och det mest ett heltäckande skyddet.

Exakt vilka skydd som ingår i respektive försäkring skiljer sig mellan olika försäkringsbolag, men nämnda skydd och ersättningar kan ses som riktlinjer för vad som brukar ingå i vanliga bilförsäkringar.

Så väljer du rätt bilförsäkring

Att välja rätt bilförsäkring är viktigt för att säkerställa att du och din bil är skyddade mot olyckor och skador. Här följer några saker som är viktiga att tänka på när du ska välja bilförsäkring.

Först och främst är det viktigt att fundera på hur omfattande skydd du vill ha i din bilförsäkring. Om du har en gammal bil som inte är värd så mycket och som du inte använder särskilt ofta kan det räcka med en trafikförsäkring som skyddar mot skador som uppstår i trafiken. Om du däremot har en nyare och finare bil eller använder din bil ofta så kan en halv- eller helförsäkring passa betydligt bättre.

När du har funderat kring vilken typ av bilförsäkring du vill teckna är det en bra idé att jämföra olika bolag och deras erbjudanden. Om du tycker att det är viktigt att teckna en bilförsäkring som innehåller många olika skydd kan Gjensidige vara ett bolag som det absolut är värt att titta närmare på.

I deras halvförsäkring ingår skydd mot saker som brand, maskinskador och stöld. I deras helförsäkring ingår dessutom skydd mot vagnskador vilket innebär att du som kund har rätt till ersättning för skador på din bil vid kollision, vältning, dikeskörning och skadegörelse. Självrisken för vagnskadeskyddet är på 4000 kronor hos Gjensidige.

En annan sak som är viktig att tänka på när du ska välja bilförsäkring är att teckna din försäkring hos ett bolag som har ett bra rykte. Det kan spara dig tråkigheter och besvär längre fram. Om du bara tittar på pris och väljer ett billigt bolag med dåligt rykte kan det innebära problem om olyckan skulle vara framme. Till exempel om bolaget vägrar betala ut ersättning för din skada.

Genom att välja en bilförsäkring hos ett försäkringsbolag med ett bra rykte slipper du den huvudvärken. Några försäkringsbolag som har väldigt bra rykte och som det är säkert att välja när man ska teckna en bilförsäkring är Hedvig, ICA försäkring, Gofido, evoli, Gjensidige, Svedea och OKQ8.

Olika typer av bilförsäkringar att välja mellan

Att ha en bilförsäkring är inget man kan välja att ha eller inte ha. Det är nämligen lag i Sverige på att man måste ha en bilförsäkring. Det man kan välja själv är i vilken omfattning man vill försäkra sin bil.

Det finns huvudsakligen tre olika typer av bilförsäkringar: trafik-, halv- och helförsäkring. En trafikförsäkring är i regel den billigaste typen av bilförsäkring eftersom den endast skyddar mot trafikskador. En halvförsäkring skyddar mot fler typer av skador och en helförsäkring ger, som namnet antyder, det mest heltäckande skyddet.

Utöver dessa typer av bilförsäkringar så finns det också flera vanliga tillägg som man kan göra. Här nedan följer mer information om de olika försäkringarna samt olika tillägg som man kan teckna till sin bilförsäkring.

Trafikförsäkring

Först och främst har vi som sagt trafikförsäkring. En trafikförsäkring täcker vanligtvis skador i trafiken och ger ersättning även om du som förare är den som vållat olyckan. Vanligtvis ger en trafikförsäkring ersättning för skador på bil, personskador och skador på andra personers egendom. Om du skulle köra in i ett staket eller i en trafikskylt så kan en trafikförsäkring normalt sätt ge ersättning för dessa skador.

Dock så täcker en trafikförsäkring inte skador på din egen bil om du varit inblandad i en trafikolycka som du själv orsakat. Däremot om någon annan vållat trafikolyckan så täcker deras trafikförsäkring kostnaderna om du blivit skadad eller om det uppstått skador på din bil i samband med olyckan.

Något som kännetecknar en trafikförsäkring är att självrisken ofta är låg. Hos ICA försäkring är självrisken bara 1000 kronor om man tecknar en trafikförsäkring.

Halvförsäkring

Nästa nivå bilförsäkringar kallas för halvförsäkring. När det gäller halvförsäkringar ingår ungefär samma saker hos de flesta försäkringsbolag. Det är dock bra att känna till att exakt vad som ingår kan skilja sig något från bolag till bolag.

Det som oftast ingår i en halvförsäkring är allt som en trafikförsäkring täcker plus skydd mot brand, skydd mot glasskada (ofta ingår här också byte av bilruta), skydd mot stöld samt skydd mot maskinskador. De flesta av dessa olika skydd kommer ofta med en självrisk som du som kund måste betala om olyckan är framme.

Hos vissa försäkringsbolag ingår mer än det som nämns i stycken ovan om man tecknar en halvförsäkring. Hos Svedea ingår bland annat vägassistans. Det innebär att Svedea ersätter kostnader för transport av såväl personer som bilen om du råkar ut för en olycka på vägen eller drabbas av ett driftstopp.

Med en halvförsäkring från Svedea kan man också få ersättning för reparation på plats, förutsatt att kostnaden är lägre än vad det skulle kosta att bärga bilen till närmaste verkstad. Man kan också få ersättning för arbetskostnader om man fått punktering och behöver byta hjul. Vägassistansskyddet som ingår i en halvförsäkring från Svedea täcker dessutom kostnaderna för bärgning oavsett vad som är fel på bilen.

Helförsäkring

Den största och mest omfattande typen av bilförsäkring är helförsäkring. I en vanlig helförsäkring ingår vanligtvis allt som ingår i en trafikförsäkring och en halvförsäkring. Dessutom ingår ytterligare skydd. Exakt vilka skydd som ingår i en helförsäkring skiljer sig mellan olika försäkringsbolag, men några vanliga skydd som brukar ingå är rättsskydd och skydd mot vagnskada.

Ett skydd mot vagnskada innebär att du som kund är har rätt till ersättning för alla yttre skador som drabbar din bil oavsett vad som har hänt. Detta gäller under förutsättning att du själv inte medvetet har orsakat en skada på din bil.

Det finns också fler skydd som ingår i helförsäkringen hos vissa försäkringsbolag. Hos ICA försäkring, som är ett väldigt populärt bolag när det gäller bilförsäkringar, så ingår både allrisk (Drulle) och räddning.

Allrisk hos ICA försäkring skyddar mot olyckshändelser som du själv orsakar. Du kan få ersättning om du exempelvis skulle råka tanka i fel drivmedel, tappa bort bilnyckeln eller om du skulle råka förstöra bilens inredning genom att spilla mat och dryck.

Räddningsskyddet som ingår i en helförsäkring hos ICA försäkring innebär att du får hjälp med att bärga bilen till närmaste verkstad om du skulle råka ut för en trafikolycka. Skyddet ger dig också rätt till hjälp om bilen skulle bli stulen eller om du skulle råka ut för ett driftstopp. Skyddet räcker också kostnader för transport hem för förare, passagerare och bagage.

Olika typer av tillägg till sin bilförsäkring

Olika typer av tillägg till sin bilförsäkring

Utöver ovanstående tre typer av bilförsäkring som finns att teckna så kan man som kund också göra flera tillägg till sin bilförsäkring. Här är de vanligaste tilläggen som ofta finns att lägga till hos de flesta svenska försäkringsbolagen på marknaden:

Allrisk (Drulle)

Många försäkringsbolag erbjuder en allriskförsäkring som ett tillägg till en bilförsäkring. Hos vissa bolag ingår det dock om man tecknar en större bilförsäkring. Två försäkringsbolag som inkluderar allrisk i såväl sin helförsäkring som halvförsäkring är Svedea och Gjensidige.

En vanlig allriskförsäkring ersätter skador som man själv har orsakat sin bil. Det kan röra sig om sådant som kostnader för sanering av bränsletank om man har tankat i fel drivmedel eller byte av klädsel i bilens kupé om man råkat spilla mat och dryck där. Vanligtvis ersätter en allriskförsäkring också kostnader för en ny bilnyckel om man har tappat bort den.

Hyrbil

Detta tillägg ger kunden ersättning för de kostnader som uppstår om ens bil är på verkstad och behöver repareras och man då behöver en hyrbil under tiden. Det finns i princip inget försäkringsbolag som erbjuder denna ersättning i sina ordinarie bilförsäkringar utan det är vanligtvis något man behöver lägga till själv. Ett hyrbilstillägg är att rekommendera för alla som inte klarar sig utan bilen i vardagen, till exempel om man bilpendlar till jobbet eller om man använder bilen för resor i tjänsten.

Hur hyrbilstillägget är utformat och vad det kostar skiljer sig mellan olika försäkringsbolag. Ett försäkringsbolag som har ett väldigt gott rykte för sitt hyrbilstillägg är Gjensidige. Hos dem kan man få ersättning för hyrbil i upp till 75 dagar om ens försäkrade bil inte kan användas på grund av skada eller stöld. Gjensidige erbjuder ersättning för 75 procent av dygnskostnaden och kilometerkostnaden. Ersättningen från Gjensidige täcker dock ej drivmedel.

Vägassistans

Om man har tecknat en halv- eller helförsäkring så ingår ofta ett räddningsskydd i bilförsäkringen. Utöver det kan man välja att lägga till en vägassistansförsäkring. Det primära syftet med en sådan försäkring är att ta bort självrisken som man annars behöver betala vid bärgning. Med en vägassistansförsäkring får ofta större valmöjligheter kring var någonstans bärgaren ska transportera den skadade bilen.

Med ett vanligt räddningsskydd ingår normalt sett transport till närmaste verkstad, men med en vägassistansförsäkring kan man välja att få bilen transporterad hem om man så önskar.

Ett bolag som erbjuder ett populärt vägassistanstillägg är Gjensidige. Om man lägger till vägassistans till sin bilförsäkring hos dem slipper man självrisken om bilen behöver bärgas till en verkstad. För att tillägget ska gälla får bilen högst vara 17 år gammal.

Hos Gjensidige innefattar tillägget också reparation på plats, hjälp med däckbyte vid punktering, transport av drivmedel om du skulle få soppatorsk, samt hjälp med att öppna bilens lås ifall du skulle tappa bort nycklarna eller låsa in dem i bilen. Gjensidige erbjuder också tre dagars gratis hyrbil vid behov för alla som har vägassistanstillägget.

Djurkollision

Detta tillägg innebär att självrisken sänks eller tas bort om man skulle krocka med ett djur. Viktigt att notera är att detta tillägg inte ersätter hela skadan ifall du skulle kollidera med ett djur.

Det är inte alla försäkringsbolag som erbjuder tillägget Djurkollision men två som gör det är evoli och Gjensidige. Hos evoli kan du få sänkt självrisk med upp till 6000 kronor.

Hos Gjensidige kan du med detta tillägg få upp till 6000 kronor i ersättning. Detta gäller förutsatt att reparationskostnaderna är högre än 1000 kronor. Gjensidige kräver också att du bifogar en polisanmälan när du anmäler skadan om du krockar med ett vilt djur. Om du krockar med ett tamt djur räcker det med att informera ägaren.

Parkeringsskada

Detta tillägg ger ofta ersättning för självrisken som du annars behöver betala om din bil har blivit skadad när den har stått parkerad. Detta tillägg är vanligast bland bilister som bor i storstäder och då ofta parkerar sin bil på trängre parkeringar. Om din bil blivit påkörd när den stått parkerad och ingen förare erkänt att denne orsakat skadan på din bil så måste du själv betala självrisken. Med tillägget Parkeringsskada så ersätter ditt försäkringsbolag denna kostnaden.

Viktiga saker att ha koll på när man tecknar en bilförsäkring

När man tecknar en bilförsäkring får man hjälp med ekonomisk ersättning vid olycka eller skada. Det finns också en mängd olika försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar att välja mellan och det finns olika alternativ beroende på vilken typ av bilförsäkring du önskar samt vilken budget du har.

Det första du behöver ha koll på när du ska teckna en bilförsäkring är vilken typ av bilförsäkring som du vill ha. Det finns i huvudsak tre olika alternativ att välja mellan: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.

Med en trafikförsäkring kan man bara få ersättning för skador som uppstår i trafiken, medan en halv- eller helförsäkring kan ge rätt till ersättning och assistans vid ett större antal händelser.

En annan sak som är viktig att ha koll på är vad som ingår i den försäkringen man tecknar. En helförsäkring hos ett bolag innehåller inte automatiskt samma skydd som en helförsäkring hos ett annat bolag.

Det är också bra att ha koll på vilka tillägg som de olika försäkringsbolagen erbjuder samt vilka självrisker de har. Ju högre självrisk, desto större blir kostnaden som du själv måste betala om olyckan skulle vara framme.

Något annat som är väldigt bra att ha koll på är om försäkringsbolagen har några förmånliga erbjudanden. Ett bolag som är kända för att erbjuda bra villkor gällande sina bilförsäkringar är ICA försäkring. De har som kundlöfte att erbjuda ett bra skydd till ett schysst pris!

ICA försäkring lovar dessutom alla kunder att inte höja det pris som erbjuds under de första fem åren från det att kunden har tecknat försäkringen. Detta innebär en stor trygghet för dig som kund, eftersom du då vet att ditt pris hos ICA försäkring kommer att vara detsamma under de kommande fem åren.

Om du har köpt en ny bil är det viktigt att känna till att bilen vanligtvis omfattas av en vagnskadegaranti. Hur länge denna garanti gäller kan variera, men vanligtvis gäller den i tre års tid. Denna garanti innebär att du som kund inte behöver teckna en helförsäkring, utan det räcker med en halvförsäkring för att få ett omfattande skydd.

Ett försäkringsbolag som är väldigt populärt bland nybilsägare är OKQ8 försäkring. De erbjuder möjligheten att teckna en halvförsäkring och sedan lägga till deras tilläggsförsäkring BackUp Plus. Denna tilläggsförsäkring täcker självrisken i bilförsäkringen med upp till 3000 kronor. Med detta tillägg ingår också assistans- och hyrbilsförsäkring, vilket innebär att en halvförsäkring med BackUp Plus hos OKQ8 försäkring kombinerat med vagnskadegarantin skyddar lika mycket som en bra helförsäkring – men till ett lägre pris.

Tilläggsförsäkringen BackUp Plus hos OKQ8 kostar från 125 kronor i månaden.

Hitta den billigaste bilförsäkringen

Det finns flera saker du som bilägare själv kan göra för att hitta den billigaste bilförsäkringen. Många försäkringsbolag har idag omfamnat den digitala utvecklingen och erbjuder tjänster som gör det möjligt att snabbt jämföra priser. Hos bolag som evoli, ICA försäkring och OKQ8 kan du snabbt fylla i uppgifter gällande din bil och sedan se prisförslag direkt på skärmen.

Ett snabbt sätt att jämföra de olika försäkringsbolagens priser är därmed att surfa in på deras respektive hemsidor och fylla i uppgifter om din bil för att se vilka priser de erbjuder just dig.

Här är det viktigt att tänka på att främst titta på försäkringsbolag som har ett väldigt bra rykte när det gäller bilförsäkringar, som till exempel OKQ8 försäkring, ICA försäkring, evoli och Gjensidige.

Om du redan har en bilförsäkring men vill byta till en ny, till exempel om du har fått bättre villkor hos Gofido eller Hedvig, så är det viktigt att avsluta din gamla försäkring innan du tecknar en ny.

Om man väljer en billig bilförsäkring hos ett bolag med dåligt rykte kan det kännas billigt först, men om olyckan är framme kan det bli betydligt dyrare än vad man hade räknat med.

Så byter du bilförsäkring enklast

Att byta bilförsäkring är en enkel process och kan spara dig pengar på lång sikt. Det finns några saker du bör ha i åtanke för att kunna byta bilförsäkring så enkelt som möjligt.

Det första du behöver göra är att se över din nuvarande bilförsäkring. Normalt sett så är avtalet som du har ingått med försäkringsbolaget skrivet på ett år. Om så är fallet kan du bara byta försäkringsbolag när försäkringen förfaller varje år eller när du byter bil.

Det finns dock försäkringsbolag som har kortare bindningstider, så det är viktigt att du kollar upp vad som gäller för just din bilförsäkring.

När du ska byta försäkring är det viktigt att du använder dig av informationen ovan och hittar en bra bilförsäkring hos ett försäkringsbolag med gott rykte. När du har tecknat din nya försäkring ska ditt nya försäkringsbolag se till att den påbörjas då din nuvarande försäkring går ut. På så vis är din bil aldrig oförsäkrad.

Frågor och svar om bilförsäkringar

Frågor och svar om bilförsäkringar

Vilka typer av bilförsäkringar finns det?

Det finns i huvudsak tre olika bilförsäkringar. Dessa är trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Utöver dessa erbjuder de flesta bolag flera olika tilläggsförsäkringar som man kan teckna.

Vad brukar ingå i en trafikförsäkring?

En vanlig trafikförsäkring innehåller skydd mot personskador och skador på annans egendom som uppstår i trafiken, till exempel om du är inblandad i en trafikolycka.

Erbjuder ICA försäkring någon bilförsäkring?

Ja, ICA försäkring erbjuder en mycket populär bilförsäkring. Hos ICA försäkring kan du teckna trafik-, halv- eller helförsäkring och välja bland många olika tillägg.

Gäller bilförsäkringen om jag tappar bort mina bilnycklar?

Du kan få hjälp av ditt försäkringsbolag om du tappat bort dina bilnycklar. För detta krävs dock att allrisk ingår i din försäkring, eller att du har tecknat ett allrisktillägg.

Kan jag teckna en bilförsäkring på nätet?

Ja, de flesta försäkringsbolag på marknaden erbjuder numera möjligheten att teckna en bilförsäkring direkt på respektive hemsida. Ett sådant försäkringsbolag är Hedvig som även ger dig möjligheten att teckna en bilförsäkring direkt i deras app.

Vad är den största skillnaden mellan en halvförsäkring och en helförsäkring?

Generellt sett kan man säga att den största skillnaden är att en helförsäkring brukar inkludera ett vagnskadeskydd. Detta skydd ingår sällan i en halvförsäkring.

Kan jag själv välja vilket försäkringsbolag jag vill ha?

Ja, du kan själv välja vilket försäkringsbolag du vill ha. Det finns många olika bolag som erbjuder bilförsäkringar och alla dessa bolag erbjuder olika villkor, så du kan lätt hitta en bilförsäkring som passar dig.

Täcker en bilförsäkring skador som uppstår vid stenskott?

Ja, de flesta bilförsäkringar ersätter kostnader för att byta vindruta vid stenskott förutsatt att du tecknat en hel- eller halvförsäkring. En vanlig trafikförsäkring täcker inte detta.

Försäkringsbolag vi jämför