Bästa husvagnsförsäkringen 2024

Att vara en husvagnsägare innebär att man har ett mobilt semesterhem som man kan använda för att campa lite var som helst. Det är en stor frihet! Att skaffa husvagn för att semestra är något som allt fler svenskar har gjort de senaste åren. Något som är viktigt att tänka på när man äger en husvagn är att teckna en bra husvagnsförsäkring. I den här texten går vi igenom allt du behöver känna till för att välja den husvagnsförsäkring som passar dig bäst.

Bästa val i maj 2024

Vi har granskat och jämfört en mängd försäkringsbolag och presenterar här den bästa husvagnsförsäkringen för maj 2024.

Bästa husvagnsförsäkring #1

På plats 1 hittar vi ICA Försäkring.

Kundnöjdhet:

Prisvärde:

Totalt betyg:

Se pris

ICA försäkring erbjuder den bästa husvagnsförsäkringen

ICA försäkring erbjuder den bästa husvagnsförsäkringen

När det gäller husvagnsförsäkringar så finns det ett bolag som verkligen sticker ut ur mängden och det är ICA försäkring. De erbjuder en väldigt förmånlig husvagnsförsäkring och den är väldigt populär bland Sveriges många husvagnsägare. ICA försäkring brukar också få höga betyg och positiva recensioner när användare på nätet själva lämnar omdömen om olika husvagnsförsäkringar.

ICA Försäkring

När man tecknar en husvagnsförsäkring hos ICA försäkring kan man välja mellan en hel- och en halvförsäkring. Utöver detta kan man dessutom själv välja att göra flera tillval till sin försäkring. Hos ICA försäkring har man goda möjligheter att själv skräddarsy sin husvagnsförsäkring för att få den precis så som man vill ha den.

De flesta som väljer att teckna en husvagnsförsäkring hos ICA försäkring väljer deras helförsäkring, vilket också är deras mest omfattande skydd. I bolagets helförsäkring ingår bland annat skydd mot glasskada och rättsskydd. Även brandskador och stöld täcks av denna husvagnsförsäkring.

Något annat som många kunder uppskattar hos ICA försäkring är att skydd mot vagnskada ingår i deras husvagnsförsäkring. Skyddet kan ge kunden rätt till ersättning om denne skulle skulle råka backa på någon eller något med husvagnen.

Ytterligare en detalj som gör att många kunder är nöjda med ICA försäkring är att skydd för vattenläckage ingår i deras helförsäkring. Skyddet gäller fast monterad tank- eller ledningssystem.

ICA försäkring erbjuder också ett billigare alternativ i form av deras halvförsäkring. Detta för kunder som vill ha en försäkring till ett lägre pris. I deras halvförsäkring finns ett riktigt bra grundskydd som bland annat innehåller skydd mot glasskador, rättsskydd och skador som uppstår på grund av brand eller stöld.

En annan sak som gör att många kunder anser att en husvagnsförsäkring från ICA försäkring är den bästa är att den kan ge bonus. Alla kunder som har tecknat en husvagnsförsäkring hos ICA försäkring får bonuspoäng för hela försäkringskostnaden. Denna bonus kan kunderna bland annat använda för att handla livsmedel i valfri ICA-butik.

Fördelar

 • De erbjuder ett stort utbud av olika försäkringar.
 • De har fina erbjudanden för kunder som är stammisar på ICA.
 • De har en proffsig och tydlig hemsida med massor av information.

Nackdelar

 • Svårt att komma i kontakt med kundtjänst för frågor om djurförsäkring och båtförsäkring.
 • Höjer ofta premien för kunder som drabbats av skador eller olyckor.
 • Har fått negativ kritik för att utbetalningar dröjer länge.
Kundnöjdhet:
Prisvärde:
Totalt betyg:

Därför är en husvagnsförsäkring viktig

Därför är en husvagnsförsäkring viktig

En husvagnsförsäkring är viktig för alla som äger en husvagn eftersom den skyddar mot skador och olyckor som kan drabba ens husvagn. Om man inte har en husvagnsförsäkring riskerar man att själv få stå för kostnaderna om husvagnen skulle bli skadad i en trafikolycka, om man skulle drabbas av ett inbrott i sin husvagn eller om husvagnen skulle bli utsatt för skadegörelse.

Exakt vad som ingår i en husvagnsförsäkring beror på om man tecknar en halv- eller helförsäkring. Med en helförsäkring ingår hos de flesta försäkringsbolagen skydd mot glasskada och rättsskydd. Med en helförsäkring för husvagn från ICA försäkring ingår dessutom ett vagnskydd vilket innebär att du kan få ersättning om du skulle köra på något och orsaka en skada på husvagnen.

Något som är bra att känna till är att prisskillnaden mellan en hel- och en halvförsäkring för en husvagn sällan är särskilt stor. Detta gör att de allra flesta som äger en husvagn väljer att teckna en helförsäkring.

Detta brukar ingå i en bra husvagnsförsäkring

En bra husvagnsförsäkring ger skydd mot flera olika typer av skador. Hur många olika skydd som ingår beror mycket på om man tecknar en hel- eller halvförsäkring för sin husvagn, men alla bra husvagnsförsäkringar täcker dessa saker nedan.

Med en bra husvagnsförsäkring har man rätt till ersättning för skador på själva husvagnen. Detta gäller oavsett om skadan uppkommit vid en trafikolycka eller på grund av skadegörelse.

Många husvagnsförsäkringar täcker också skador på husvagnens utrustning och tillbehör. Det gäller såväl en markis eller ett stödben som en generator.

En bra husvagnsförsäkring innehåller också ett glasskydd, skydd mot stölder och inbrott, skydd mot skador som uppstår på grund av brand samt rättsskydd. Ett rättsskydd innebär att försäkringsbolaget kan ge ersättning för advokatkostnader som kan uppstå om du hamnar i en tvist gällande din husvagn. En tvist kan uppstå vid köp eller försäljning av en husvagn samt om du skulle vara oense med en verkstad i samband med en reparation.

Tips och råd för att välja rätt husvagnsförsäkring

När du ska välja en husvagnsförsäkring finns det ett antal tips som kan vara bra att känna till. Det första är att det är viktigt att fundera kring hur omfattande du vill att din husvagnsförsäkring ska vara.

När man ska teckna en husvagnsförsäkring kan man välja mellan hel- och halvförsäkring. En helförsäkring ger ett mer omfattande skydd, men den kostar samtidigt snäppet mer än en halvförsäkring. Ett bra tips är att fundera på om du anser att det är värt den extra kostnaden för att få ett heltäckande skydd, eller om det räcker bra med en halvförsäkring.

Om du har en äldre husvagn eller en husvagn som du använder väldigt sällan kan en halvförsäkring möjligen passa bäst. Om du däremot har en nyare husvagn eller använder din husvagn ofta så kan det vara klokt att teckna en helförsäkring för att se till att husvagnen är skyddad mot alla tänkbara incidenter.

Ett annat tips är att se om du kan ta del av några rabatter när du tecknar din husvagnsförsäkring. Vissa försäkringsbolag erbjuder mängdrabatt om du exempelvis har en bilförsäkring eller en hemförsäkring hos samma bolag.

Ytterligare ett bra tips är att titta närmare på försäkringsbolag som ofta får höga betyg i recensioner gällande just husvagnsförsäkringar. Ett sådant bolag är ICA försäkring vars husvagnsförsäkring brukar hamna i topp i olika rankingar och som har många nöjda kunder.

Viktigt att ha koll på när man tecknar en husvagnsförsäkring

Att teckna en husvagnsförsäkring är en relativt enkel process och det är enkelt att jämföra olika husvagnsförsäkringar. Men det finns ett par saker som är viktiga att kolla upp innan man tecknar en husvagnsförsäkring.

Först och främst behöver man veta skillnaden mellan en hel- och en halvförsäkring. En halvförsäkring är vanligtvis något billigare men den innehåller inte alla skydd som en helförsäkring innehåller.

Med en bra helförsäkring, som till exempel den från ICA försäkring, kan man få ersättning för fuktskador eller semesteravbrott, om man skulle tvingas avbryta semestern i förtid på grund av några fel på husvagnen.

Innan man tecknar en husvagnsförsäkring är det bra att känna till detta samt fundera på om dessa skydd är något man behöver eller något man klarar sig utan.

Tips för att hitta den billigaste husvagnsförsäkringen

Att hitta den billigaste husvagnsförsäkringen är svårt eftersom priserna ofta är standardiserade. Det finns dock ett par tips för att skaffa en så billig husvagnsförsäkring som möjligt.

Ett sådant tips är att välja en halvförsäkring eftersom en sådan är billigare än en helförsäkring. Ett annat tips är att samla flera försäkringar hos samma försäkringsbolag. Flera försäkringsbolag erbjuder rabatter om du även har din hemförsäkring eller bilförsäkring hos dem.

Det är enkelt att byta husvagnsförsäkring

Att byta husvagnsförsäkring är inte svårt, men det finns två saker man bör tänka på för att göra processen så enkel som möjligt:

 • Börja med att jämföra olika försäkringsbolag och deras erbjudanden. Se till att hitta en försäkring som passar just dina behov och budget bättre än din nuvarande försäkring.
 • När du har hittat din nya husvagnsförsäkring behöver du avsluta din gamla husvagnsförsäkring. Det enklaste är att kolla om ditt nya försäkringsbolag tar hand om ärendet och i sin tur kontaktar ditt gamla försäkringsbolag för att genomföra flytten. Annars behöver du kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag och be dem att avsluta din försäkring.

Så får du ersättning när du har en husvagnsförsäkring

När det gäller att få ut ersättning från din husvagnsförsäkring är det viktigt att du följer rätt process och har alla nödvändiga uppgifter och dokumentation. Här är en steg-för-steg guide för att hjälpa dig att få ut ersättning från din försäkring:

 1. Ring omedelbart ditt försäkringsbolag och rapportera skadan. Det är viktigt att du gör detta så snart som möjligt efter att skadan har inträffat för att förhindra att skadan förvärras.
 2. Ta foton av skadan. Det är viktigt att du dokumenterar skadan noggrant med bilder eftersom detta hjälper till att fastställa orsaken till skadan och skadans omfattning.
 3. Samla ihop alla relevanta dokument och uppgifter. Detta kan inkludera kvitton för reparationer och ersättningskrav, eventuella polisrapporter samt övrig dokumentation som kan hjälpa till att bevisa skadan och dess orsak.
 4. Fyll i och skicka in din ansökan om ersättning till försäkringsbolaget. Detta kan man oftast göra direkt inne på försäkringsbolagets hemsida. Hos många bolag går det också bra att höra av sig via e-post eller telefon. Var noga med att följa instruktionerna som försäkringsbolaget ger dig för att säkerställa att din ansökan blir korrekt ifylld.
 5. Vänta på att försäkringsbolaget granskar ditt ersättningskrav. Försäkringsbolaget kommer att titta noga på de uppgifter du har lämnat samt de bifogade dokumenten för att fastställa om det finns ett godkänt underlag för ersättning.
 6. Få ut ersättningen. Om ersättningskravet godkänns kommer du att få ut ersättningen enligt vad som står i försäkringsvillkoren.

Något som är värt att känna till är att olika försäkringsbolag har olika processer och krav för att få ut ersättning. Det kan alltså vara bra att kolla upp detta innan man tecknar sin husvagnsförsäkring.

Få ersättning för fuktskador med en bra husvagnsförsäkring

Fuktskador i en husvagn kan vara ett stort problem eftersom vattenläckage kan leda till allvarliga skador på husvagnens inredning och utrustning. Om du har en helförsäkring för din husvagn är oftast skydd för vattenläckage inkluderat för fast monterade tank- eller ledningssystem. Det innebär att om det uppstår ett vattenläckage från ett fast monterat system, som exempelvis från en vattenpump eller rör, så är det täckt av försäkringen.

Men om fuktskadan beror på andra orsaker som oförhindrat läckage från tak eller väggar, så kanske det inte täcks av försäkringen. En försäkring som ger ersättning för fuktskador är ICA försäkrings helförsäkring för husvagn.

Frågor och svar om husvagnsförsäkringar

Frågor och svar om husvagnsförsäkringar

Vad är en husvagnsförsäkring?

En husvagnsförsäkring är en försäkring som i första hand täcker skador som kan drabba en husvagn.

Varför är en husvagnsförsäkring viktig?

En husvagnsförsäkring ger dig ett viktigt ekonomiskt skydd vid eventuell skada, olycka, stöld eller skadegörelse. Det är viktigt att ha en husvagnsförsäkring för att slippa att riskera att stå för kostnader för exempelvis reparation själv.

Vad täcker en husvagnsförsäkring?

En husvagnsförsäkring kan täcka en mängd olika skador, inklusive skador på själva husvagnen, skador på utrustning och tillbehör, skador som uppstår under transport och skador som uppstår på grund av väderrelaterade händelser.

Måste man ha en husvagnsförsäkring?

Nej, det finns ingen lag på att teckna en husvagnsförsäkring eftersom att det inte finns några trafikförsäkringar att teckna för en husvagn. När man kör med en husvagn så är det dragbilens trafikförsäkring som gäller om man skulle skada någon annans egendom i en trafikolycka eller drabbas av personskada. Däremot är det bra att ha en husvagnsförsäkring för att skydda sin husvagn på bästa sätt.

Vad bör jag tänka på när jag tecknar en husvagnsförsäkring?

Du bör läsa igenom försäkringsvillkoren noga. Det är viktigt att kolla upp vilken självrisk som gäller, vad försäkringen täcker samt se till att försäkringsbolagets värdering av din husvagn är korrekt.

Kan jag få ersättning för avbruten semester från min husvagnsförsäkring?

Ja, men det beror på hos vilket försäkringsbolag du har tecknat din husvagnsförsäkring. Om du har en husvagnsförsäkring från ICA försäkring kan du få ersättning för semesteravbrott om du skulle drabbas av skador på din husvagn som gör att semestern måste avbrytas i förtid.

Vilken husvagnsförsäkring är bäst?

Det är svårt att utse en husvagnsförsäkring som den bästa eftersom olika personer anser att olika saker är viktiga i en försäkring. Men ICA försäkring erbjuder en husvagnsförsäkring som många anser är den bästa på marknaden.

Hur stor är självrisken för en husvagnsförsäkring?

Självrisken varierar hos olika försäkringsbolag så det går inte att svara på, men när det gäller tilläggsförsäkringar ligger självrisken vanligtvis på mellan 1000 kronor och 3000 kronor.

Försäkringsbolag vi jämför