Bästa båtförsäkringen 2024

Att äga en båt är en dröm för många och det kan ge en enorm frihetskänsla när man hissar segel eller startar motorn och ger sig ut på sjön eller havet. Men det är samtidigt viktigt att vara medveten om att skador och olyckor kan ske och därför är det viktigt att teckna en försäkring för sin båt. I den här texten går vi igenom allt du behöver veta om båtförsäkringar.

Bra val i juni 2024

Vi har granskat och jämfört en mängd försäkringsbolag och presenterar här vår lista över de populäraste båtförsäkringarna för juni 2024.

Bra båtförsäkring #1

På plats 1 hittar vi Zmarta försäkring.

Kundnöjdhet:

Prisvärde:

Totalt betyg:

Se pris

Dessa företag erbjuder bäst båtförsäkring

Dessa företag erbjuder bra båtförsäkring

Två försäkringsbolag som verkligen sticker ut i en positiv bemärkelse när det gäller båtförsäkringar är Svedea och ICA försäkringar. Dessa två försäkringsbolag erbjuder förmånliga villkor och har blivit väldigt populära bland Sveriges många båtägare.

ICA Försäkring

ICA försäkring erbjuder en bra båtförsäkring där kunden själv kan välja mellan olika nivåer av självrisk. Dessa nivåer är 2000 kronor, 5000 kr och 10 000 kr. Ju högre självrisk man väljer, desto billigare blir själva försäkringen.

Något som är väldigt bra med en båtförsäkring från ICA försäkring är att den ersätter de flesta typer av skador som man kan råka ut för ute på sjön. Exempelvis så ersätter försäkringen skador som orsakats av grundstötning, kollision eller om man skulle lyckas gå på grund. Om man har en segelbåt kan man dessutom få ersättning för skador som uppstår under hårt väder oavsett om det är masten, riggen eller seglet som tagit skada.

Fler positiva aspekter gällande båtförsäkringen från ICA försäkring är att den som har en motorbåt kan få rabatt på försäkringen om man låser in motorn när båten inte används. Kunder som tecknar en båtförsäkring får dessutom stammispoäng som kan användas för att få rabatt på livsmedel från ICA.

Fördelar

 • De erbjuder ett stort utbud av olika försäkringar.
 • De har fina erbjudanden för kunder som är stammisar på ICA.
 • De har en proffsig och tydlig hemsida med massor av information.

Nackdelar

 • Svårt att komma i kontakt med kundtjänst för frågor om djurförsäkring och båtförsäkring.
 • Höjer ofta premien för kunder som drabbats av skador eller olyckor.
 • Har fått negativ kritik för att utbetalningar dröjer länge.
Kundnöjdhet:
Prisvärde:
Totalt betyg:

Svedea

Svedea är ett annat försäkringsbolag som är väldigt populärt när det gäller just båtförsäkringar. Något som är väldigt bra med Svedeas båtförsäkring är priset. De erbjuder nämligen en rabatt på upp till 30 procent av försäkringskostnaden ifall man har stöldskydd på sin båt.

Något annat som Svedea är väldigt kända för är att de erbjuder en skadehantering som går snabbt och smidigt. Svedea är kända för sin snabba ärendehantering och det går också i de flesta fall väldigt fort att få ersättningen utbetald till sitt registrerade konto.

Om man tecknar en båtförsäkring hos Svedea ingår nyvärdesersättning under de två första åren för såväl båten som dess motor och utrustning. Det är viktigt att notera att detta dock inte gäller för segel tillverkat av kolfiber eller kevlar om man har en segelbåt.

En annan sak som många kunder är mycket nöjda med när det gäller en båtförsäkring från Svedea är att man får pengar tillbaka på självriskkontot. Detta för varje skadefritt år man har haft försäkringen. Efter ett skadefritt år får man tio procent av sin aktuella självrisk för sjöskador insatt på sitt konto.

Oavsett vilken båtförsäkring man tecknar hos Svedea så ingår alltid skydd mot sjöskador, brand, stöld och skadegörelse.

Fördelar

 • Erbjuder ett stort utbud av försäkringar.
 • Har en enkel och stilren hemsida där det är lätt att hitta information.
 • Deras kundtjänst är ofta tillgänglig och det går snabbt att få svar från dem.

Nackdelar

 • Erbjuder ingen hemförsäkring.
 • Medarbetarna i chatten har inte full koll på alla försäkringar.
 • Vissa försäkringar är relativt dyra jämfört med liknande försäkringar hos konkurrenter.
Kundnöjdhet:
Prisvärde:
Totalt betyg:

Därför är en båtförsäkring viktig

Därför är en båtförsäkring viktig

En båtförsäkring är en försäkring som skyddar din båt mot skador och olyckor. Den är viktig eftersom det finns många olika faktorer som kan orsaka skador på en båt, som exempelvis hårt väder, olyckor och stölder. En båtförsäkring kan hjälpa till att skydda dig mot kostnaderna för att reparera eller ersätta en skadad båt.

Att äga en båt är ett roligt och spännande äventyr men det kan också bli en dyr affär. En olycka eller skada på båten kan leda till höga reparationskostnader och förlorad tid på vattnet. Det är därför väldigt viktigt att teckna en båtförsäkring om man äger en båt.

Fördelarna med att ha en båtförsäkring är många. För det första ger det skydd för din investering. Om din båt skadas eller går förlorad på grund av en olycka eller väderrelaterad händelse, kommer försäkringen att täcka kostnaderna för reparationer eller ersättning av båten. Detta kommer att spara dig mycket pengar.

En annan fördel med att ha en båtförsäkring är att det ger dig och din båt skydd mot stöld och skadegörelse. Om din båt stjäls eller skadas av tredje part kommer försäkringen att täcka kostnaderna för för reparation av din båt.

Det är också viktigt att ha en bra båtförsäkring ifall man skulle behöva hjälp ute på vattnet. Ett försäkringsbolag som erbjuder en båtförsäkring där hjälp ingår är ICA försäkring. I deras båtförsäkring ingår båtassistans dygnet runt. Som kund kan du ringa till deras assistansjour om du behöver hjälp med allt från bogsering och hemtransport till leverans av bränsle.

Ytterligare en fördel med att ha en båtförsäkring är att den ger dig skydd mot skador som du orsakar andra. Om du skulle orsaka en olycka där någon annans båt kommer till skada så täcker din båtförsäkring eventuella kostnader för reparation.

Att ha en båtförsäkring innebär att man kan slappna av och njuta av livet till sjöss utan att oroa sig för missöden.

Detta brukar ingå i en bra båtförsäkring

När man tecknar en båtförsäkring är det vissa saker som bara måste ingå. Alla bra båtförsäkringar innehåller skydd mot sjöskador. Det innebär skador som man kan säga hör båtlivet till, så som grundstötning och kantring eller skador på mast och segel när det gäller segelbåtar.

Något annat som brukar ingå i en båtförsäkring är skydd mot stöld eller skadegörelse. Tyvärr är det inte ovanligt att motorer och tillbehör stjäls från båtar, särskilt om de står förtöjda utomhus. Om tjuven är framme och stjäl exempelvis en motor eller en dunk bensin så bör en bra båtförsäkring täcka detta. En sådan försäkring som gör det är ICA försäkring.

Vanligtvis ingår också skydd mot bränder i en vanlig båtförsäkring. Detta kan uppstå vid motorfel eller om blixten slår ner i båten och är alltså inte särskilt vanligt, men om oturen skulle vara framme så är det skönt att veta att skydd ingår i ens båtförsäkring.

Något annat som brukar ingå i en bra båtförsäkring är ett glasskydd. Detta ingår bland annat i alla båtförsäkringar från Svedea och detta innebär att båtägaren har rätt till ersättning vid plötslig skada på båtens vindruta, skylight, jagarskärm eller någon annan glasdörr eller glaslucka på båten.

Skydd mot uppläggnings- eller transportskador brukar också ingå i en bra båtförsäkring. Hos de flesta försäkringsbolag ingår skydd för om din båt skadas vid lyft, transport eller uppställning.

Tips och råd för att välja båtförsäkring

När du väljer en båtförsäkring är det viktigt att ta hänsyn till dina specifika förutsättningar samt vilken typ av båt du har. En person som vill försäkra en motorbåt har ofta helt andra behov än en person som vill försäkra en segelbåt, för att ta ett exempel.

Ett bra tips när du ska välja båtförsäkring är att kolla med stora och kända bolag som redan har ett bra rykte när det gäller just båtförsäkringar. Visst kan det gå att hitta bra erbjudanden hos mindre bolag men genom att välja stora och pålitliga bolag som ICA försäkring och Svedea kan man känna sig säker på att man tecknat en trygg båtförsäkring.

Ett annat bra tips är att fundera kring vilka tilläggsförsäkringar du kan behöva. Om det är viktigt att teckna tillägg som skyddar elektronisk utrustning eller utrustning som inte täcks av en vanlig båtförsäkring kan det vara en god idé att se över vilka tillägg de olika försäkringsbolagen erbjuder.

ICA försäkring erbjuder ett tillägg som ger skydd mot skador på motor, backslag, drev och övrig maskinell utrustning.

Viktigt att veta när man letar efter den bästa båtförsäkringen

Det finns många saker som är viktiga att tänka på när man letar efter den bästa båtförsäkringen på marknaden. Ett bra sätt är att börja med att titta hos försäkringsbolag som har väldigt bra rykte när det gäller just båtförsäkringar. Två sådana är ICA försäkringar och Svedea.

Det är också viktigt att veta hur stora självrisker de olika försäkringsbolagen har i sina respektive båtförsäkringar. Här är ICA försäkring väldigt populära eftersom de ger kunden möjligheten att välja mellan olika nivåer på sin självrisk.

Hos ICA försäkring kan man välja mellan en självrisk på 2000 kronor, 5000 kronor och 10 000 kronor. Det är också viktigt att känna till att ju högre självrisk man väljer, desto lägre pris får man på försäkringen.

Det är också bra att veta att självrisken alltid är på 2000 kronor för vissa skador hos ICA försäkring. Om man skulle få en skada på enbart en jolle eller saker som går under benämningen “personligt lösöre” så är självrisken som sagt 2000 kronor.

Det är också viktigt att veta att du kan få betala dubbel självrisk hos flera försäkringsbolag. Detta gäller främst för skador eller stölder som sker som du som kund själv hade kunnat förhindra.

Hos ICA försäkringar är självrisken dubbel för sjöskador som uppstår när båten ligger i vattnet mellan den 1 november och 31 mars. Likaså om båten ligger i vattnet och blir stulen under den perioden. Dessutom blir självrisken dubbel om motorn blir stulen mellan 1 november och 31 mars om den inte har varit inlåst.

Tips för att hitta den billigaste båtförsäkringen

Det finns flera bra sätt att hitta den billigaste båtförsäkringen. Ett bra sätt är att titta efter priser på de olika försäkringsbolagens hemsidor. Många bolag erbjuder möjligheten att se ditt individuella pris direkt på deras hemsida. För att göra det måste du fylla i vilken båtmodell du har samt komplettera med uppgifter om båten.

Ett försäkringsbolag som erbjuder kunderna möjligheten att få ett prisförslag direkt på sin hemsida är Svedea. För att kunna se prisförslaget hos dem behöver du ange vilken båtmodell du har samt ditt personnummer.

Något annat som är viktigt för att hitta den billigaste båtförsäkringen är att fundera vilka tillägg du kommer att behöva. Om du exempelvis behöver köpa till en maskinförsäkring så bör kostnaden för denna finnas med i din kalkyl.

Ytterligare ett tips är att vara noga med att ta hand om din båt samt att tänka på säkerheten för din båt. Genom att ta upp båten ur vattnet innan vintern har anlänt samt att låsa in båtmotorn gör att risken för skada eller stöld minskar. Detta kan i sin tur innebära att din försäkringskostnad blir lägre.

Viktigt att tänka på när du byter båtförsäkring

Att byta båtförsäkring är något som vanligtvis går väldigt snabbt och smidigt. Det finns dock ett par saker som är viktiga att tänka på när du ska byta båtförsäkring.

Först och främst är det viktigt att ansöka om din nya båtförsäkring och se till att få ansökan godkänd innan du säger upp din gamla försäkring. På så vis riskerar du inte att stå utan båtförsäkring.

Det kan också vara en god idé att få en skriftlig bekräftelse från ditt gamla försäkringsbolag om att din gamla båtförsäkring är uppsagd..

Slutligen är det viktigt att se till så att din nya båtförsäkring startar samma dag som din gamla båtförsäkring avslutas. På så vis undviker du att det blir ett glapp i tiden mellan den gamla och den nya båtförsäkringen och din båt är därmed alltid försäkrad.

Frågor och svar om båtförsäkringar

Frågor och svar om båtförsäkringar

Vad är en båtförsäkring?

En båtförsäkring är en försäkring som skyddar din båt mot skador och olyckor. Det kan inkludera allt från olyckor och väderrelaterade händelser till brand eller stöld.

Varför är en båtförsäkring viktig?

En båtförsäkring är viktig eftersom det finns många olika faktorer som kan orsaka skador på en båt, och det kan bli mycket dyrt att reparera eller ersätta en skadad eller stulen båt utan en försäkring.

Vad täcker en båtförsäkring?

Vad en försäkring täcker varierar från försäkring till försäkring, men det vanligaste är olyckor. Många båtförsäkringar täcker också sådant som väderrelaterade händelser, brand, stöld, sabotage och vandalism.

Hur väljer jag en båtförsäkring som passar mig bäst?

Börja med att jämföra priser och erbjudanden från olika försäkringsbolag. Se till att kolla upp all relevant information du kan behöva veta, såsom båtens vikt, storlek, ålder och användning. Välj sedan det försäkringsbolag som erbjuder den försäkring som passar bäst för just dig och din båt.

Vad bör jag tänka på när jag tecknar en båtförsäkring?

Säkerställ att försäkringen täcker för alla dina båtar och tillbehör, ha koll på självrisken och kraven på underhåll och säkerhet. Se också till att du har all dokumentation och bevis som krävs vid en eventuell skadeanmälan.

Finns det några försäkringsbolag som har jour eller båtassistans dygnet runt?

Ja, både ICA försäkring och Svedea erbjuder båtassistans och jour dygnet runt för alla kunder som har en båtförsäkring hos dem. Deras respektive assistanspersonal går att kontakta via telefon dygnet runt.

Vilken båtförsäkring är bäst för mig som är sportfiskare?

Många sportfiskare föredrar att försäkra sin båt hos Svedea. De erbjuder en båtförsäkring som är anpassad för sportfiskare och de specifika behov man har när man använder sin båt för just sportfiske.

Kan jag försäkra min båt när den är i förtöjning eller när transporteras?

Det beror på vilken försäkring du har, men många försäkringar täcker skador på båten när den är i förtöjning eller när den går under transport. Hos vissa försäkringsbolag går detta dessutom att lägga till som tillval genom så kallade tilläggsförsäkringar.

Försäkringsbolag vi jämför